Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Gezondheidscentrum America: op zoek naar de lokale zorgkracht

naamloos

Gezondheidscentrum America

Op 25 februari jl. mocht ik aanwezig zijn bij een bijeenkomst in America die werd georganiseerd voor de circa veertig leden van een burgerpanel met als doel om gezamenlijk met het dorp een gezondheidscentrum in America te gaan realiseren. Aan deze avond zijn een buurtcafé en een expertmeeting vooraf gegaan. Een speciaal voor dit doel in het leven geroepen Cliëntenraad Gezondheidscentrum America begeleidde deze startbijeenkomst. Onderstaand volgt een kort verslag van deze bijeenkomst.

Lokale zorgkracht

Allereerst werd er door de werkgroep uitgelegd wat de bedoeling is van de avond en werd de rol van het burgerpanel toegelicht. Daarna nam de plaatselijke huisarts het woord en benadrukt als  mede-initiatiefnemer nogmaals dat het nieuw op te zetten zorgcentrum van het dorp wordt en blijft. De inleiding werd afgesloten met een presentatie over het nieuwe noaberschap door Ben van Essen waarbij leefbaarheid niet meer afhankelijk is van voorzieningen in een dorp maar van de inzet van de burgers zelf. De cijfers over demografische ontwikkelingen in America in de presentatie maakten op de deelnemers veel indruk. Langzaamaan dringt het besef door bij de aanwezigen dat men met de huidige ontwikkelingen van o.a. ontgroening en vergrijzing men niet ontkomt aan een andere inrichting van de huidige zorg in het dorp. Aansluitend werd aan het burgerpanel in vijf afzonderlijke groepen de vragenlijst over zorgvraag en zorgkracht voorgelegd  Vervolgens werden  per groep de resultaten plenair teruggekoppeld en besproken. Met deze resultaten wordt door de werkgroep de vragenlijst verder aangepast.

Dorpsdagboek

Bovendien werd er aan het dorp een aantal dorpsdagboeken overhandigd. Met behulp van het dorpsdagboek wil men bewerkstelligen dat mensen gaan nadenken over de vraag: “Wat maakt het prettig wonen in America?” Ontvangers van het dorpsdagboek kunnen visie, wensen en ideeën op het gebied van prettig wonen in America schetsen op allerlei gebieden en dit kan door iedereen op geheel eigen wijze gebeuren. Voordat het boekje weer wordt doorgegeven aan iemand in de sociale omgeving laten deelnemers hun contactgegevens achter.

Enthousiast

De avond werd afgesloten door een medewerker van de gemeente waarbij hij steun toezegd aan de gemeenschap in de vorm van inzet van opbouwwerkers en maatschappelijk werkers van welzijnsorganisatie Synthese.  De vele enthousiaste reacties na afloop van de bijeenkomst laten zien dat het burgerpanel de boodschap van het nut en de noodzaak van de herinrichting van de zorg in America met behulp van de burgers zelf hebben opgepakt.  Er waren zelfs ook al deelnemers die spontaan oplossingen aandroegen om hulpvraag en hulpaanbod bij elkaar te gaan brengen. Wordt vervolgd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 13, 2013 door .
Advertenties
%d bloggers liken dit: