Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Zelfsturing en zorg; de zorgcoöperatie

zorgcooperatie

Zelfsturing

Met behulp van zelfsturing willen mensen in dorpen en wijken de ruimte nemen en krijgen om zelf vorm te geven aan een aangename leefomgeving. Initiatieven vanuit dorpen om taken over te nemen worden door de overheid aangemoedigd. Bewoners nemen het heft weer in eigen handen met activiteiten en voorzieningen die de afgelopen decennia het exclusieve domein van de overheid en maatschappelijke instellingen zijn geworden (Loslaten in vertrouwen , 2012). Er bestaat al een groot aantal initiatieven van burgers op het brede terrein van wonen, welzijn en zorg, vrije tijd en dienstverlening en deze initiatieven blijken een positief perspectief te bieden voor de toekomst (Stavenuiter, Nederland, & Toorn, 2010). Op naar de civil society als volgende stap in de communityvorming. De rol van de overheid en maatschappelijke organisaties zoals woningstichtingen, welzijnsorganisaties en zorgaanbieders beperkt zich in deze situaties tot enthousiasmeren en faciliteren van de bewoners.

Sociale innovaties

Steeds vaker nemen burgers en ondernemers het heft in eigen handen voor de leefbaarheid van hun eigen dorp. Ze pakken kansen op, gaan nieuwe  verantwoordelijkheden aan en doorbreken daarmee de traditionele maatschappijstructuren. Dit wordt ook wel sociale innovatie genoemd. Sociale innovaties kunnen krimpregio’s nieuwe perspectieven geven. Deze nieuwe perspectieven gaan niet uit van groei, maar van het collectief overeind houden van de leefbaarheid (During). Deze initiatieven kenmerken zich door een kleinschalig van karakter, worden van onderaf opgezet door particulier initiatief en doen een beroep op informele verbanden. De deelnemers zijn enthousiast en er is een positief effect op de sociale netwerken en de sociale activiteit van de deelnemers.

De coöperatie is terug

In de afgelopen vijf jaar werden in Nederland 3.000 nieuwe coöperaties opgericht (Simoen, 2013). Inmiddels zijn er in Nederland coöperaties actief op de terreinen, zorg, energie en het opzetten van voorzieningen in dorpen. De diverse dorpscoöperaties worden opgericht bij onderwerpen waarbij burgers de eigen regie, zelforganisatie of bestuur willen. In het verleden werd de coöperatie afgedaan als stoffig, ouderwets, te traag en te bureaucratisch. Maar de coöperatie is terug. De hernieuwde belangstelling voor de coöperatie heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat er in de gemeente Peel en Maas een projectleider sociale coöperaties is aangesteld.

De zorgcoöperatie

Een zorgcoöperatie koopt lokaal of regionaal gezamenlijk zorg in, bijvoorbeeld voorzieningen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Succesvolle voorbeelden in Brabant tonen aan dat inwoners als lid van gemeenschappen bereid zijn om op het gebied van zorgverlening samen te werken hetgeen heeft geresulteerd in de oprichting van een aantal zorgcoöperaties. De belangrijke voorlopers van zorgcoöperaties zijn ontstaan in de dorpen Elsendorp, Hoogeloon, Helenaveen, Laarbeek, Mariahout en Heusden. In de Limburgse dorpen worden inmiddels allerlei initiatieven genomen op het terrein van zorg. Tijdens het plattelandsparlement van de VKKL voor de dorpsraden in 2012 ‘Welkom in ons dorp’ (VKKL, 2012) werd duidelijk dat er veel behoefte is aan informatie-uitwisseling tussen de initiatiefnemers.  Er is al veel bruikbare kennis en ervaring opgedaan door de bestaande initiatiefnemers en door het verzamelen van deze kennis kunnen bestaande initiatieven elkaars expertise uitwisselen en nieuwe initiatiefnemers naar de toekomst toe worden ondersteund.

Bronnen:

Loslaten in vertrouwen . Den Haag: Raad voor het openbaar bestuur.(2012).

During, R. (sd). Sociale innovaties als veelbelovend concept in krimpregio’s. Opgehaald van edopwuring.nl.

Simoen, R. (2013, Maart 2). De paraplu van de eigen coöperatie. Dagblad De Limburger.

Stavenuiter, M., Nederland, T., & Toorn, v. d. (2010). Tussen kwetsbaar en vitaal Nieuwe burgerinitiatieven en zelfredzaamheid in een ouder wordende samenleving. Utrecht: Verwey-Jonker Insituut.

VKKL. (2012, November 16). Plattelandsparlement Welkom in ons dorp. Echt.

Relevante links

Elsendorp – Zorg van om de hoek (23 september 2012). Tv, Kro, Brandpunt.


Advertenties

Eén reactie op “Zelfsturing en zorg; de zorgcoöperatie

  1. Pingback: Energie Gilze Rijen naar Samen – Duurzaam – Betaalbaar | Catharina de Bruin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 13, 2013 door .
%d bloggers liken dit: