Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Netwerkdag ‘Actief Burgerschap’

hvdz

Actief burgerschap

Sinds 1928 was het niet meer zo koud geweest op 11 maart en dat was een dag later goed te merken. Een dikke laag sneeuw had Noord-Limburg bedekt. Ondanks de sneeuw was er toch een grote opkomst in het Forum in Roermond bij de netwerkdag van het Huis voor de Zorg. Het thema wat die dag centraal stond was actief burgerschap en dit thema loopt ook als een rode draad door alle programmalijnen van het Huis voor de Zorg.

Presentaties actieve burgers

De netwerkdag startte met de presentaties van drie actieve burgers. Allereerst was er het indrukwekkende verhaal van Richard Lavalle. Een ondernemende vader die de zorg voor zijn twee autistische zoons met behulp van eigen regie in goede banen probeert te leiden met het oog op de wijzigingen van de AWBZ.

‘Zorg in eigen dorp’ Koningsbosch

De tweede presentatie van die dag ‘Zorg in eigen dorp’ in Koningsbosch werd gegeven door vrijwilliger Frits Knoops.  Koningsbosch kenmerkt zich door een hechte gemeenschap. Anderhalf jaar geleden maakte de voorzitter van de dorpsraad zich zorgen over de kortingen vanuit de gemeente en de vergrijzing in Koningsbosch. Er werd een stuurgroep in het leven geroepen met als opdracht: ‘Hoe kun je mensen zo lang en zo goed mogelijk in Koningsbosch laten wonen?’

Coördinator

De stuurgroep stapte naar de gemeente toe met de vraag: ‘Hoe kunnen jullie ons helpen om een project zo goed mogelijk van de grond te krijgen?’ Met steun van een betrokken wethouder werd aan de stuurgroep subsidie van de Provincie toegezegd. Met deze subsidie en een financiële bijdrage van de gemeente wil de stuurgroep een vaste coördinator voor de periode van twee jaar aannemen.

Taken coördinator

De belangrijkste taak van de coördinator wordt het aansturen van de vrijwilligers. Nu wordt de administratieve afhandeling van aanvragen door Menswel opgepakt en afgehandeld. De coördinator gaat deze taken overnemen en draagt ervoor zorg dat de benodigde zorg ook zo efficiënt mogelijk wordt gegeven. Dat houdt in dat de zorg door minder verschillende organisaties en hulpverleners wordt uitgevoerd. En omdat een belangrijke doelstelling van de Stichting het blijven wonen in Koningsbosch is wil men ook het personenvervoer en een klussendienst met behulp van vrijwilligers gaan organiseren.

De ervaring leert…

Mevrouw Eekhout-Dumoulin, voorzitter van het Platform Zorgbelang Venray sloot de presentaties af. Het Platform heeft in 2011 een onderzoek gedaan naar succesfactoren voor wijk- en buurtgericht werken en de vergaarde informatie vertaald naar do’s en don’ts. Dit heeft geresulteerd in ‘De ervaring leert…. succesfactoren voor wijk- en buurtgericht werken’: een gezamenlijke uitgave van het Huis voor de Zorg en het Platform Zorgbelang Venray (Platform Zorgbelang Venray, 2012).

Workshops

Na de pauze waren er diverse workshops en was ik bij de groep ‘Ik, als actief burger’ ingedeeld. De volgende vragen vormden de leidraad voor deze workshop:

  • Hoe geeft u invulling aan uw rol als actief burger?
  • Wat helpt u daarbij en hoe kunt u anderen daarbij motiveren om een actief burger te worden?

In de tweede workshop stond de ‘Motie maatschappelijke participatie’ van de Provincie Limburg centraal. Het Huis voor de Zorg ontwikkelt projecten gericht op activiteiten waardoor zorgvragers en mantelzorgers die in een sociaal isolement dreigen te geraken volwaardig mee kunnen doen aan de lokale samenleving. Het was de bedoeling om gezamenlijk ideeën en voorstellen te bedenken in de vorm van projecten die mogelijk uitgevoerd kunnen worden in het kader van de motie maatschappelijke participatie.

Conclusies workshops

De belangrijkste reacties van de deelnemers van de twee workshops in het kort samengevat:

  • “Ik wil een ander niet lastig vallen met mijn hulpvraag”.
  • “De gemeente verwacht dat ik mijn buren vraag voor hulp maar die zijn er de hele dag niet. Ze zijn aan het werk en dus niet thuis”.
  • ”Ik ben zelf naar een moskee toegestapt omdat ik op  zoek was naar iemand die de tuin zou kunnen onderhouden en ik in de nabije sociale omgeving niemand kon vinden. Binnen twee uur werd ik gebeld en is er iemand gekomen die inmiddels op meerdere plaatsen de tuin heeft onderhouden”.
  • Er is te weinig aansluiting met jongeren bij verenigingen en ook geen aanwas van jongeren. Hoe kunnen we de jongeren betrokken houden bij het dorpsleven?
  • In de Turkse cultuur is de Moskee een plaats waar we allemaal bij elkaar komen en vervuld deze ook een gemeenschappelijk element. In de Turkse cultuur zijn er weinig mantelzorgers en zijn het voornamelijk de taalproblemen die heersen.
  • Creëer een plek in de wijk (bv een hobbywerkplaats) waar liefhebbers van een gemeenschappelijke hobby of interesse bij elkaar kunnen komen.

Bronnen:

Platform Zorgbelang Venray. (2012). De ervaring leert…Succesfactoren voor wijk- en buurtgericht werken. Sittard: Huis voor de Zorg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 15, 2013 door .
%d bloggers liken dit: