Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Sociale pioniers

burgermeesterboek

 

 

Gaten in de markt Tegenlicht

De markt is ons leven gaan beheersen en we zijn van burger consument geworden. Maar er is een sterke tegenbeweging zichtbaar. Van burgers die eigen initiatief nemen en die zich losmaken van het door geld en  targets gedomineerde leven.  In de uitzending Gaten in de markt van Tegenlicht laat de Amerikaanse schrijver en cultuursocioloog Douglas Russkov  met een voorbeeld zien dat de toenemende welvaart  goed is geweest voor de economie maar slecht  is geweest voor de sociale cohesie.  Hij geeft hiervoor het voorbeeld van een barbecue die vroeger op één plek in de straat aanwezig was en zorgde voor de sociale contacten in de straat. Met het stijgen van de welvaart kreeg iedereen zijn eigen barbecue. De barbecue die eerst de sociale samenhang versterkte veranderde in een statussymbool  en zorgde tegelijkertijd voor grotere  onderlinge afstand tussen de bewoners.

Individualisme

Bovendien laten de adverteerders ons geloven dat delen met andere mensen niet goed is en hoe meer afstand je hebt tussen je buren hoe gelukkiger je bent. Maar de werkelijkheid is dat hoe meer sociale afstand er is hoe ongelukkiger men  wordt.  Hoe we lijden onder de door het marktdenken gecreëerde identiteit licht Paul Verhaeghe toe, klinisch psycholoog werkzaam aan de Universiteit van Gent. We kennen een identiteit waar alle accenten worden gelegd op het individualisme en het succes van het individu op materieel gebied. Binnen dit model moet je het maken ten koste van de ander. Een systeem waardoor mensen tegen elkaar opgezet worden want je collega is je concurrent. Het model wat  in eerste instantie een economisch model was laat inmiddels op alle gebieden van zich spreken.

Anonieme autoritaire staat

Volgens Verhaeghe leven we vrij in een democratie maar zijn er nog nooit zoveel regels geweest. Dat is paradoxaal. Vroeger was de autoriteit duidelijk maar we leven nu  in een contractsamenleving. We willen dat alles op papier staat want we vertrouwen elkaar niet meer.  Iedereen is onderworpen aan regelgeving en als je daarover gaat klagen bij een hogere leidinggevende  is zijn weerwoord: ‘ik zit ook in het systeem’.  Er is een zichzelf genererend monster van regelgeving en evaluaties ontstaan  op alle soorten van vlakken.

Sociale pioniers

Steeds meer burgers zijn nu op zoek  naar de echte werkelijkheid, zoeken elkaar op en willen binnen een groep de solidariteit weer gaan herstellen.  Deze pioniers zoeken naar manieren om de economie en zorg van dichtbij huis anders in te richten met minder geld en meer betrokkenheid. Ze worden zelfvoorzienend op het gebied van energie, produceren voedsel in een buurtmoestuin, ruilen tijd en middelen zonder geld of richten een buurthuis,  zorgcoöperatie of dagbesteding op. Dat doen ze met hulp van dorps-, buurt- en straatgenoten waarbij  het nabuurschap in ere wordt hersteld.  De opkomst van deze kleinschalige initiatieven is de kiem voor de transitie van de samenleving.

Bronnen:

Reinhoudt, J. (2013, Februari 5). Nederland bruist van de duurzame initiatieven. Trouw.

Gaten in de markt (28 Januari 2013). Tv, VPRO, Tegenlicht. 21.00 u.

Inspiratie:

Pepik, H., Loorbach, D., & Timmerman, D. (2013). Burgermeesterboek lokaal en duurzaam innoveren voor iedereen. Koninklijke van Gorcum. Assen.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 24, 2013 door .
Advertenties
%d bloggers liken dit: