Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Cocreatie

cocreatie1

Complex

Onze veranderende contexten brengen steeds vaker complexe uitdagingen met zich mee. Cocreatie is wat er gebeurt wanneer individuen, groepen of organisaties die betrokken zijn op een als complex ervaren uitdaging, samen oplossingen creëren die tegemoet komen aan een algemeen belang (Larock & Weerdt de, 2012).  Belangrijke sleutel tot succes is waarborgen dat alle schakels in de keten er beter van worden en het geheel. En dat maakt het proces van cocreatie complex.

Gedeeld leiderschap

Bij cocreatief leiderschap gaat het om een vorm van participatief leiderschap dat verantwoordelijkheidszin en zelfsturing ambieert bij het realiseren van verandering (Larock & Weerdt de, 2012). De figuur van de formele leider maakt plaats voor een proces van leiderschap. Een nieuwe manier van leidinggeven: leiderschap als uitkomst van cocreatie. Door het delen van leiderschap verbetert de kwaliteit. De leidinggevende of begeleider treedt op als facilitator en/of als medeparticipant. Een facilitator stelt zich waarderend en respectvol op toont mildheid bij mislukkingen en heeft een optimistische oplossingsgerichte inslag. Men stimuleert voortdurend de ontwikkeling en de autonomie van de betrokkenen en doorbreekt het denken in termen van hierachie (Larock & Weerdt de, 2012).

Betrokkenheid

Cocreatie helpt change-agents pro-actief om te gaan met weerstanden bij veranderingen (Larock & Weerdt de, 2012). Je raakt als betrokkene makkelijker gemotiveerd wanneer je als gelijkwaardige partner en als autonoom individu participeert aan een oplossing of actie. Met behulp van cocreatie doet men afstand van eenvoudige analyses en erkent het belang van het feit dat medewerkers of andere betrokkenen partijen mee instaan voor opsporing en omschrijving van uitdagingen of problemen die zich aandienen. Mede daardoor zullen mensen die betrokken zijn in een cocreatief proces zich kunnen  identificeren met de gewenste verandering. Doordat alle medewerkers betrokken zijn bij leiderschap, is een team heel wendbaar en klaar om op nieuwe situaties te reageren. In geval van cocreatie is de aansturing hoofdzakelijk in handen van alle betrokken actoren.

Meerwaarde 1+1=3

Cocreatie activeert de aanwezige competenties. In je eentje kun je heel wat bereiken, maar als je samenwerkt met anderen kun je nog veel meer tot stand brengen. Het is het samen met andere partijen bedenken en ontplooien van nieuwe activiteiten waarmee je een meerwaarde creëert. Samenwerking is niet alleen de optelsom van de deelnemende personen (1+1=2), maar door verschillende ideeën en omgevingen bij elkaar te brengen ontstaan nieuwe inzichten en kan een nog breder draagvlak bereikt worden (1+1=3) (Berlo, 2012).

Duurzaamheid

Kenmerk van cocreatie is duurzaamheid zowel in het proces als in de uitkomst.  Bijdrage aan een duurzame wereld vraagt om een ondernemende mentaliteit waarin mens en natuur belangrijker zijn dan winst. Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling draaien om de verantwoordelijkheid van de huidige generatie voor de toekomstige generaties in de wereld en brede samenleving maar ook in groepen en organisaties. Een voorwaarde om te komen van duurzaamheid is de ontwikkeling van de cultuur van meer naar een cultuur van genoeg (Larock & Weerdt de, 2012).

Do en don’ts (Syntens, 2010)

  • Ga netwerken. Neem de tijd om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Alles valt of staat met de juiste partners. Begin daarom op tijd. Ga niet pas nadenken over cocreatie als het water je aan de lippen staat. Juist de voorfase kost veel tijd.
  • Deel kennis, stel je open voor andermans oplossingen, werk samen en heb een lange adem.
  • Durf out-of-box te denken.
  • Zorg voor draagvlak.
  • Maak ieders belangen helder.
  • Zorg voor vertrouwen.
  • Stel een regisseur aan.

Bronnen:

Berlo, D. v. (2012). Wij, de overheid. Cocreatie in een netwerksamenleving. Programma Ambtenaar 2.0.

Larock, Y., & Weerdt de, S. (2012). Cocreatief leiderschap. Antwerpen Apeldoorn: Garant.

Syntens. (2010, Augustus 18). Co-creatie:1+1=3. Opgeroepen op Maart 25, 2013, van Syntens.nl: http://www.syntens.nl/artikelen/artikel/co-creatie-113.aspx.

Inspiratie:

De kapitale kracht van geluk (4 februari 2013). Tv, VPRO, Tegenlicht. 20.55 u.

http://www.social-enterprise.nl.

Duurzaam veranderen. (2013, Januari 11). Opgeroepen op Maart 25, 2013, van mens-en.nl: http://www.mens-en.nl/wp-content/uploads/2013/01/Duurzaam-veranderen-Co-creatie-onder-de-vlag-van-de-Management-Talent-Academy3.pdf.

http://www.selab.nl

Rogiest, S., Segers, J., & Marichal, K. (2012). Gedeeld leiderschap als model voor de 21ste eeuw. HR square, 52-54.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 26, 2013 door .
%d bloggers liken dit: