Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Hoogeloon: de eerste zorgcoöperatie van Nederland

IMG-20130411-WA0000

Introductie

Het eerste dorp waar een zorgcoöperatie is opgericht is in Hoogeloon. Op 11 april vond er een conferentie plaats in het gemeenschapshuis D’n Anloôp van Hoogeloon over de zorgcoöperatie. Er is  veel belangstelling  voor het onderwerp zorgcoöperatie getuige de ruim  tweehonderd bezoekers die van heinde en verre naar Hoogeloon toe waren gekomen. Het programma startte met een algemene introductie door de heer  van der Heijden vice-voorzitter van de zorgcoöperatie. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling van deze dag is om een blauwdruk te presenteren voor een zorgcoöperatie. Wel is het bij  een burgerinitiatief belangrijk om  als initiatiefnemer de vonk te kunnen overbrengen van het initiatief naar de instanties die ermee te maken hebben. Je hebt dus mensen nodig die andere mensen kunnen inspireren om een verandering in te zetten. Daarvoor dien je te beschikken over  veel energie want je wordt tijdens het proces met allerlei zaken geconfronteerd. Kortom: je hebt een lange adem nodig, lef,  brutaliteit en het vereist vaak out-of-the-box denken.

Ontstaan burgerinitiatieven, definitie en doelen

Na de inleiding gaat de heer Beltman, adviseur versterking Wmo en kennismakelaar Zorgbelang Gelderland,  in op de vraag wat een burgerinitiatief is en waarom het actief burgerschap momenteel zo in de belangstelling staat.  Een burgerinitiatief is een gezamenlijk georganiseerd initiatief van burgers, met als doel het inzetten van de krachten en talenten van de burgers, voor het realiseren van veranderingen in de lokale samenleving.  Met als doel het verbeteren van de leefbaarheid  van een wijk of dorp, het vernieuwen van het aanbod van zorg en welzijn en het stimuleren van meedoen van mensen met een beperking aan de samenleving. Drie belangrijke factoren zijn aanleiding voor het ontstaan van de burgerinitiatieven:

 • De herijking van de taken tussen de samenleving en de staat
 • Meer taken voor een gemeente als gevolg van de decentralisaties
 • Aandacht eigen kracht oftewel emancipatie van de cliënt tot burger (zelfregie)

 

Ontstaan zorgcoöperatie Hoogeloon

De heer Pijnenborg mede-initiatiefnemer van de zorgcoöperatie Hoogeloon over het ontstaan van de zorgcoöperatie. Omdat Hoogeloon over geen zorginstellingen beschikte werd de heer Pijnenborg in 2002 door de gemeente gevraagd om mee te denken over dit onderwerp. Men is begonnen om te gaan kijken wat de situatie destijds was.  Aan de ouderen uit het dorp is gevraagd om mee te denken omdat op deze wijze ook betrokkenheid van onderop kan worden gecreëerd.  De ouderen wilden graag met zorg en zonder zorgen in Hoogeloon blijven wonen. Besloten werd  om zelf aanvullende zorg en diensten te gaan organiseren voor de ouderen. Er is een eetgroep opgericht die inmiddels door vijfentwintig mensen wordt bezocht. In de loop van de jaren is het dienstenpakket van de zorgcoöperatie uitgebreid met  een  dagbesteding in samenwerking met de zorgorganisaties,  een wijkzuster, tuinonderhoud, een uitleen voor de scootmobiel, een zorgthuis en twee villa’s met zeven bewoners met dementie en zeven bewoners met een verstandelijke beperking.

 

Voordelen, visie en effecten van de zorgcoöperatie in Hoogeloon

De voordelen van de zorgcoöperatie op een rij:

 • Het is de meest democratische vorm
 • Leden van een zorgcoöperatie zijn leidend
 • Leden voelen zich verantwoordelijk.
 • Dienst en zorgverlening is als vanzelf vraaggericht
 • Men vraagt niet meer dan nodig

De visie van de zorgcoöperatie is gebaseerd op zelfzorg en familiezorg waarbij zoveel mogelijk ondersteund wordt met behulp van een steunnetwerk (familie). De effecten van deze werkwijze is dat er minder dure zorg nodig is en ouderen langer in het eigen dorp kunnen verblijven. Het komt de leefbaarheid van een dorp ten goede want het levert solidariteit en betrokkenheid met elkaar op. Streven is dat de zorgcoöperatie  er voor de mensen is en niet het geld leidend is. Aansluitend werd er een film over de praktijk in Hoogeloon vertoond.

 

Dilemma’s

Na de pauze werd er door de heer de Kort werkzaam als coach in de villa’s ingegaan op de praktische wijze waarop regels in de villa’s worden vastgesteld. Het kleinschalig werken vergt andere regels dan de regelgeving in een reguliere instelling. Eigen verantwoordelijkheid impliceert minder en andere regels. Dit levert in de praktijk nog wel de nodige vraagtekens op. Ga je de inspectie inschakelen en op welke wijze ga je dat dan doen?  Mogen sensoren voor valpreventie worden ingezet in de villa’s? Wat is daarbij leidend: de privacy of veiligheid van de bewoners en wie bepaald dit?

 

Niet ‘nadenken’ maar ‘voordenken ‘

In een forumdiscussie  die in interactie met de zaal plaatsvond, werd er over een negental stellingen met betrekking tot de rol van actief burgerschap nu en naar de toekomst toe gediscussieerd. Daarop  sloot de heer van der Heijden de dag af met  een opdracht voor de bezoekers met betrekking tot het actief burgerschap: “er is lang genoeg ‘nagedacht’;  het wordt nu tijd om eens te gaan ‘voordenken’”.

Advertenties

6 reacties op “Hoogeloon: de eerste zorgcoöperatie van Nederland

 1. Jo van der Heijden
  april 19, 2013

  Els, ik heb jou niet gezien op de conferentie.
  Zoals jij een verslag van de conferentie gemaakt hebt is voor mij een bewijs dat de boodschap goed overgekomen is.

  vr gr Jo van der Heijden

  • dorsserse
   april 22, 2013

   Hallo Jo,

   bedankt voor de positieve feedback. Het was een mooie zorgconferentie met leerzame en heldere presentaties!

   vriendelijke groeten Els

 2. Kazjin Mohammed
  mei 3, 2013

  Hoi Els,

  Ik zie nu pas je artikel over de zorgconferentie.
  Het ziet er goed uit, netjes gedaan!

  Groetjes Kazjin

 3. Joyce Bol
  november 28, 2013

  Prachtig artikel over dit geweldige initiatief wat wel meteen de vraag oproept waar de link is naar de blauwdruk van deze organisatie. Er staat nl. dat er een blauwdruk is gepresenteerd.

  • Jo van der Heijden
   november 28, 2013

   Hallo Joyce, de goede lezer zal zien dat staat dat er géén blauwdruk gepresenteerd zou worden.
   Dit is de juiste weergave, in onze presentatie geven wij in eigen bewoordingen aan dat er géén blauwdruk te geven is.
   Wat belangrijk om te weten is:
   de sleutel voor succes heb je zelf in handen, je kunt niet kopiëren wat er elders gebeurt.
   Succes met al wat jullie doen en alvast fijn weekend.
   gr jo van der Heijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op april 14, 2013 door .
%d bloggers liken dit: