Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Zorginitiatieven in Limburg

Presentatie vkklDoe-het-zelf-beweging
‘De terugtredende overheid zoekt naar manieren om burgers te activeren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de leefbaarheid van het dorp, maar ziet vaak niet dat er op dit gebied al ontzettend veel gebeurt.’ Met deze woorden leidde Ben van Essen, voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen Limburg, woensdagavond 15 mei 2013 de eerste ‘Inspiratie uit de regio’ bijeenkomst in Grathem in. De VKKL wil met deze nieuwe formule verbinding en kennisuitwisseling tussen dorpen op regionaal niveau creëren. Kansen liggen volgens VKKL bij het verbinden en faciliteren van deze doe-het-zelf beweging. Met andere woorden, doe-het-samen! In een viertal inspiratiesessies die vergezeld gingen van inspirerende voorbeelden werden de aanwezigen uitgenodigd hun eigen inspiratie te delen.

Zorginitiatieven
In één van deze inspiratiesessies heb ik een tussenbalans van de zoektocht naar de zorginitiatieven in Limburg weergegeven in de vorm van een presentatie. De afgelopen periode ben ik in de weer geweest met het benaderen en interviewen van de vele initiatiefnemers en betrokkenen van de zorginitiatieven. Opmerkelijk is dat steeds meer dorpen in Limburg zelf aan de slag gaan met het creëren van zorg- en welzijnsvoorzieningen in verschillende vormen. Gestart met een lijst van zestien zorginitiatieven is de lijst inmiddels uitgegroeid naar zo’n kleine dertig zorginitiatieven. Op de hierboven weergegeven kaart van de provincie Limburg zijn de zorginitiatieven in werking met een groene stip aangegeven en de zorginitiatieven die aan het opstarten zijn met een rode stip.

Waarom starten bewoners een zorginitiatief?
De belangrijkste reden voor de zorginitiatiefnemers om een zorgvoorziening te realiseren is de terugloop of zelfs het helemaal verdwijnen van een aantal zorgvoorzieningen in een dorp. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid. Bewoners zien dat jongeren, ouderen en bewoners met een verstandelijke of meervoudige beperking verdwijnen uit het dorpsleven. Door schaalvergroting van de zorg worden ouderen genoodzaakt hun heil elders te zoeken. De trend dat ouderen gestimuleerd worden door de overheid om langer zelfstandig thuis te blijven wonen en de ontwikkeling van de dubbele vergrijzing leiden tot een steeds grotere groep ouderen met een hulpvraag aan huis. Met de invoering van de Wmo, de Kanteling en de op stapel staande veranderingen van de AWBZ worden ouderen genoodzaakt de eigen hulp- of zorgvraag zelf te gaan oppakken en zoveel mogelijk met een sociaal netwerk te gaan invullen. De initiatiefnemers willen met de zorginitiatieven bereiken dat bewoners die als gevolg van de vele overheidsmaatregelen uit het blikveld dreigen te geraken zoveel mogelijk in het vizier kunnen worden gehouden. Ten slotte werd ook als reden genoemd het verlenen van respijtzorg waardoor de mantelzorger tijdelijk ontlast wordt van zijn of haar zorgtaak.

Welke zorginitiatieven zijn er?
Bij de zorginitiatieven die momenteel succesvol aan de slag zijn is de dagbesteding het meest in trek. De initiatiefnemers willen met behulp van de door hun zelf gerealiseerde zorgvoorzieningen bewerkstelligen dat ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk in het eigen dorp kunnen blijven wonen. Daarnaast is het streven van de initiatiefnemers om zoveel mogelijk bewoners in het dorp daarbij te betrekken. En dat dit mogelijk is bewijst wel het Jozefhuis in Roggel. Een dagbesteding die dit jaar zijn dertigjarig bestaan viert en waar met zorgprofessionals en zorgvrijwilligers samen wordt gezorgd voor een dagbesteding waar men vier dagen in de week terecht kan. Verder vindt er op zes juni a.s. de officiële opening plaats van het Zorghuus in Ysselsteyn. Een zorghuis waar plaats is voor zestien dementerende bewoners en acht bewoners met een meervoudige of verstandelijke beperking. In gezinsvorm wordt er 24-uurs zorg geboden aan de bewoners en dit allemaal met behulp van de inzet van zorgprofessionals en zorgvrijwilligers. En in America is men nu hard aan de slag met het organiseren van een eigen gezondheidscentrum. Waarbij met een aantal partijen in dialoog met de bewoners wordt gezocht naar een optimale verbinding tussen de eerste en tweede lijnszorg. Aangepast aan de wensen vanuit het dorp en met inzet van het dorp zoekt men naar een zorgvoorziening in de vorm van een centraal gelegen gezondheidscentrum.

Geen blauwdruk
De vele zorginitiatieven zijn divers. Ze variëren van het oppakken van een individuele hulpvraag, bezoek naar de markt, dagbesteding, zorghuis, klussendiensten, hospice, noaberzorgpunt en het oprichten van een gezondheidscentrum. Kenmerkend is dat de bewoners van een dorp gebruik maken van de aanwezige expertise in een dorp en met de aanwezige hulpbronnen de zorginitiatieven oppakken en verder vorm geven. Er is geen blauwdruk mogelijk; er is geen één van de zorgvoorzieningen hetzelfde.

Procesbegeleiders
Wanneer er door de bewoners zelf geen zorginitiatieven worden gerealiseerd is het ook mogelijk dat door de gemeente of onder de regie van een dorp een onafhankelijk persoon als procesbegeleider wordt ingezet om de verbindingen in een dorp te leggen en dit proces verder te gaan ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kerncoördinator (gemeente Leudal), organisatie-adviseur (gemeente Venray) of een dorps/zorgcoördinator (Koningsbosch).

Advertenties

Eén reactie op “Zorginitiatieven in Limburg

  1. Johna0
    mei 27, 2014

    A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Fantastic job! badccfgbdcge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op mei 20, 2013 door .
Advertenties
%d bloggers liken dit: