Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Zelfsturing en zelfsturende teams

zelfsturende teamsDe term zelfsturing is een term die voornamelijk gehanteerd word in het verandermanagement van organisaties. In deze blog meer over zelfsturende teams, definities, faalfactoren en fasen van een veranderproces.

Definitie zelfsturende teams

Hoewel zelfsturing vooral wordt vooral gebruikt in de context van teams in organisaties zie je dat zelfsturende teams in steeds meer sectoren opduiken. Met als gevolg dat de diversiteit van zelfsturende teams neemt toe en er niet één soort zelfsturende team blijkt te bestaan. Uit de vele bestaande definities over zelfsturende teams heeft Tjepkema de volgende definitie afgeleid:

  • Een min of meer vaste groep medewerkers die dagelijks samenwerken, en als een team de verantwoording dragen voor een geheel van samenhangende activiteiten die nodig zijn om een duidelijk omschreven, herkenbaar product of dienst te leveren aan een interne of externe klant. De coördinatie verloopt minder via directe supervisie en standaardisatie van processen, maar meer via het stellen van doelstellingen en wederzijdse afstemming tijdens het proces. Het team realiseert zowel de operationele als de management taken. Deze integratie van verantwoordelijkheden vergroot de teamautonomie.
  • Het team is, tot op zekere hoogte, verantwoordelijk voor het managen van zichzelf en de taak die ze uitvoert, op basis van een duidelijk en gemeenschappelijk doel.
  • Om dit te kunnen heeft het team de beschikking over relevante informatie, de nodige bekwaamheden en hulpmiddelen (resources), en beschikt ze over de autoriteit om zelfstandig beslissingen te nemen met betrekking tot het werkproces (bijv. problemen oplossen, proces optimaliseren).

Verandermanagement De Caluwé

De definitie die De Caluwé stelt in zijn boek leren veranderen sluit hierbij aan. Bij zelfsturende teams is er sprake van teams die zelf hun doelen, werkwijze (structuur) en de bijdragen van alle leden ontwerpen rond een zo compleet mogelijke opgave. En omdat zelfsturende teams in staat zijn complexe taken te overzien en te coördineren zijn ze beter in staat om te kunnen inspelen op veranderingen. De teamleden hebben een groot regelvermogen en hebben vaak veel plezier in hun werk omdat ze zelf het resultaat van het eigen werk kunnen zien.  Omdat de teamleden zelf in staat zijn het werk meer in overeenstemming te brengen met hun eigen wensen en ambities worden de door teamleden verrichten taken als veelzijdig en afwisselend ervaren. En samenwerking stimuleert het inzetten van elkaars competenties.

Hoe te komen tot een zelfsturend team?

De realisatie van een zelfsturend team verondersteld een iteratief en een dynamisch proces. Want zelfsturing zet de organisatie op zijn kop en vereist een lange adem. Het invoeren van zelfsturing vereist veel scholing, begeleiding en uitproberen (met kans op missers). De invoering van zelfsturende teams kan makkelijker bij startende organisaties of bij organisaties die een transformatieproces moeten ondergaan.

Vaste faalfactoren van een zelfsturend team:

  • de taak van het team is niet autonoom genoeg
  • de doelen zijn veel te ambitieus
  • het team is een geïsoleerd experiment in een ouderwets werkende organisatie
  • de baas laat het team niet met rust
  • zelfsturing wordt vooral met de mond (modieus) bedreven

Fasen veranderproces

Door De Caluwé worden de volgende  fasen onderscheiden bij een veranderproces: het fundament leggen, het ontwerpen van de organisatie, het zoeken naar een werkwijze van het team en ten slotte het aan de slag gaan. Tijdens het gehele veranderingsproces vindt er steeds monitoring en verbetering van de verandering plaats.

Bronnen:

De Caluwé,   L., & Vermaak, H. (2006). Leren veranderen: een handboek voor de   veranderkundige. Kluwer.

Tjepkema, S. (sd). Stichting Zelforganisatie.   Opgehaald van http://www.z11org.nl/: http://www.z11org.nl/blog/-/asset_publisher/e1CPIDlV4C8F/blog/zelfsturing

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op mei 24, 2013 door .
%d bloggers liken dit: