Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

’t Zorghuus

Op een mooie zonnige dag 6 juni jl. was de officiële opening van ’t Zorghuus in Ysselsteyn. Ysselsteyn is een dorp van ongeveer 2.200 inwoners en gelegen op de grens van Brabant en Limburg. In het dorp is een kleinschalige woonvorm gerealiseerd waar 24-uurs opvang voor zestien dementerende en acht mensen met een meervoudige verstandelijke beperking geboden wordt. De vierentwintig bewoners verblijven per doelgroep op drie afdelingen waarbij in gezinsverband zorg wordt verleend, ondersteund door vier zorgprofessionals.

Gestart vanuit het hart
In 2007 starten Karin van Dijck, Marian Fleurkens en Annemarie Koonings met het initiatief voor ’t Zorghuus “Gestart vanuit het hart”. Ouderen en mensen met een beperking vertrokken noodgedwongen naar de omringende dorpen en de initiatiefnemers spraken hun bezorgdheid uit over het ontbreken van een passende voorziening in het dorp. Er werd een initiatiefgroep geformeerd en deze groep ging op zoek naar een passende oplossing voor het dorp Ysselsteyn.

Bedrijfsplan
Vanaf het begin is de initiatiefgroep onafhankelijk geweest en heeft zelf de regie gehouden. Vertrekpunt van de initiatiefgroep is een voorziening voor een thuis in een vertrouwde omgeving geweest waarbij het samen wonen en werken centraal stonden.
Met de volgende uitgangspunten:
• De persoonlijke betrokkenheid van de medewerkers; werken vanuit het hart en het verbonden voelen met de visie van ‘t Zorghuus.
• De actieve betrokkenheid van de bewoners waarbij ze voor elkaar klaar staan en elkaar onderling helpen.
• Inwonende zorgprofessionals waardoor er een daadwerkelijke verbinding met bewoners tot stand kan worden gebracht.
Een extern adviesburo is ingeschakeld om de visie te vertalen naar een bedrijfsplan. Voor de exploitatie bestaande uit de huur van het gebouw en de personeelskosten is gekozen om voor de inkomsten van de Stichting gebruik te maken van de PGB’s van de bewoners. De inrichting van het gebouw is betaald met gelden afkomstig uit fondsen, donaties en speciale acties. Een plaatselijke betrokken ondernemer, de heer Teunissen, heeft de bouw van ’t Zorghuus op zich genomen en verhuurd verder aan de Stichting.

Van, voor en door Ysselsteyn
“Het was keihard werken met verstand” aldus Willie Koonings voorzitter van de Stichting vrienden van ’t Zorghuus. Het zorginitiatief kan rekenen op de steun van de Ysselsteynse dorpsbewoners; door de actieve opstelling van de vele vrijwilligers is ’t Zorghuus van het dorp zelf geworden. Er wordt gewerkt middels een projectmatige opzet met vier werkgroepen (zorg, bouw, communicatie en financiering) van vrijwilligers. Bovendien ligt het gebouw centraal in het dorp waardoor de verbinding met de bewoners en het dorp continue plaatsvindt. Aandachtspunt is wel dat het een bedrijf in ontwikkeling is. Men is er niet in geslaagd alle doelstellingen te bereiken (het streven van inwonende zorgprofessionals voor de groep bewoners met een meervoudige verstandelijke beperking is niet gehaald) en er is geen recht op huursubsidie toegekend. Maar ook daar laten deze pioniers zich niet door uit het veld slaan en wordt er alweer druk gezocht naar andere oplossingen.

Meer informatie:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op juni 21, 2013 door .
%d bloggers liken dit: