Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Vaals Helpt

vaals-helpt

Vaals helpt
In de gemeente Vaals kunnen de bewoners voor ondersteuning om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen gebruik maken van een boodschappendienst, een klusdienst en een maandelijks marktbezoek. Deze diensten worden onder de noemer Vaals Helpt uitgevoerd door vrijwilligers in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Vaals en de buurtplatforms. Een voorbeeld van een zorgcollectief waarbij de bewoners zelf de verantwoordelijkheid nemen voor een stukje zorg voor elkaar. In deze weblog meer over het ontstaan en achtergronden van het zorgcollectief.

Schouw op Zorg
Tijdens een bijeenkomst in oktober 2007 over de leefbaarheid in Vijlen is het idee ontstaan voor een Schouw op Zorg. Er werd op deze bijeenkomst aangegeven dat het belangrijk is om zicht te hebben of er inwoners zijn die (tijdelijk) hulp of ondersteuning nodig hebben, en op deze hulpvraag actief in te springen. Dit signaal is door de Dorpscommissie serieus genomen. Er is een werkgroep Gemeenschapszorg opgericht die in april 2008 een eerste peiling heeft gehouden naar de hulpbehoefte. Op straatniveau is er gekeken welke inwoners in Vijlen (tijdelijk) hulp of ondersteuning nodig hebben en welke vrijwilligers hulp en ondersteuning kunnen bieden. Uit deze peiling bleek dat er al veel zorg voor elkaar is in het dorp. Familie of buurtbewoners verlenen veelal hulp of ondersteuning. Tevens bleek er uit de peiling dat er ook inwoners waren die aangaven hulp en ondersteuning te willen bieden in het kader van Schouw op Zorg. De leden van de werkgroep hebben deze mensen persoonlijk benaderd en daar waar om hulp werd gevraagd, is deze aangeboden. De hulp en ondersteuning die geboden wordt is aanvullend op de professionele zorg. Hierbij gaat het onder meer om het persoonlijke contact met de ouderen, het verzorgen van boodschappen, kleine klusjes in en om het huis en hulp bieden aan iemand die voor een partner of familielid zorgt. De Schouw op Zorg is drie keer uitgevoerd en vanwege het tijdsintensieve karakter en de relatief weinig hulpvragen die het opleverde inmiddels stopgezet. De peilingen hebben ervoor gezorgd dat de Vijlenaren bekend zijn geraakt met de leden van de werkgroep. In de tussenperiode is er door de werkgroep uitgeweken naar een initiatief met een meer collectief karakter.

Marktbezoek
In het najaar van 2009 heeft de werkgroep Gemeenschapszorg in samenwerking met het buurtplatform van Lemiers het initiatief genomen om een maandelijks bezoek te organiseren aan de weekmarkt in Vaals. In 2011 hebben een aantal buurtplatforms uit de gemeente Vaals zich aangesloten bij het initiatief. Het marktbezoek is bedoeld voor inwoners van Vijlen, Lemiers en Vaals die niet meer zelfstandig naar de markt kunnen gaan en voor mensen die het gezellig vinden om één keer per maand samen met andere mensen naar de markt te gaan. Indien nodig zijn er vrijwilligers beschikbaar die mensen die slecht ter been zijn kunnen helpen, een rolstoel kunnen duwen, tassen kunnen dragen of samen met de deelnemers over de markt of door het winkelcentrum in Vaals wandelen. Iedere deelnemer is vrij om z’n eigen gang te gaan of indien gewenst gebruik te maken van begeleiding. Een plaatselijke busmaatschappij haalt en brengt de deelnemers en het vervoer is gratis. De verblijfskosten in Vaals zijn wel voor eigen rekening. De totale groep aan het marktbezoek omvat, inclusief de vrijwilligers, ongeveer twintig deelnemers. Naast het maandelijks marktbezoek bestaat er de mogelijkheid om mee te gaan met een jaarlijks uitstapje met de bus voor een Mergellandroute en/of naar de Kerstmarkt in Valkenburg. Bovendien is er door de werkgroep ondertussen aansluiting gezocht bij een aantal lokale bestaande activiteiten. In Vijlen vind er ieder jaar een processie plaats met gratis koffie, vlaai en muziek. Bewoners die niet in staat zijn om zelfstandig hier naar toe te gaan kunnen dit aan de werkgroep kenbaar maken. De werkgroep regelt het vervoer en werkt verder samen met de evenementencommissie om alles in goede banen te leiden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op november 4, 2013 door .
%d bloggers liken dit: