Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Dagvoorziening: kracht en kwetsbaarheid

large_803_1

Dagvoorzieningen
Uit de inventarisatie een regenboog aan zorgcollectieven (Dorssers, 2013), blijkt dat de meeste zorgcollectieven die zijn opgericht dagvoorzieningen zijn. Bezoekers komen een aantal dagdelen per week naar een dagvoorziening toe. Een dag of een dagdeel is opgebouwd volgens een vaste structuur. De dag wordt gestart en afgesloten met een gezamenlijk koffiemoment. Rond twaalf uur is er een warme maaltijd die door vrijwilligers wordt bereid. In de ochtend- en middaguren is er de mogelijkheid tot motoriek-en geheugentraining, spelactiviteiten of deelname aan een workshop.

Doelstelling
Waar verder alle dagvoorzieningen in overeenkomen is hun doelstelling: het activeren en het stimuleren van onderlinge contacten in groepsverband van de bewoners. Bovendien ontstaat er door de begeleiding in een dagvoorziening een beter beeld van de problematiek van de deelnemer en de bijbehorende aanpak. Dit heeft een ondersteunende functie naar de mantelzorgers, huisartsen en thuiszorg. Het is prettig voor zowel de bezoeker als de mantelzorger dat een laagdrempelige voorziening voor dagactiviteiten in de nabije omgeving is. Naast participatie wordt er nagestreefd dat de lichtere doelgroepen zoveel meedoen in een dagvoorziening. In de toekomst blijven kwetsbare burgers langer thuis wonen en wordt ondersteuning en zorg op maat thuis, maar ook op maat mogelijkheden tot participatie steeds belangrijker. Ten slotte biedt een dagvoorziening ondersteuning en ontlasting voor een mantelzorger.

Indicatiestelling
De indicatiestelling van de deelnemers gebeurt bij een aantal dagvoorzieningen door een zorgprofessional. In het Jozefhuis in Roggel wordt al sinds dertig jaar samengewerkt met circa negentig vrijwilligers en professionals van de Zorggroep. De dagvoorziening is vier dagen per week geopend. In de middaguren wordt de bezoekersgroep uitgebreid met deelnemers met een zwaardere zorgproblematiek. De aanwezige zorgprofessionals assisteren om in het geval van somatische klachten de bezoekers bij te staan met specifieke verpleegkundige handelingen. De dagvoorzieningen waar uitsluitend bezoekers zonder indicatie terecht kunnen zijn te vinden in de dorpen Lomm, Grubbenvorst en Ven-Zelderheide. Voordelen zijn de variatie in problematiek en leeftijd per groep en een grotere kans op maximale bezetting. Mochten er zich specifieke zorgvragen voortdoen dan werkt men nauw samen met de professionals van de nabijgelegen zorginstellingen en welzijnsinstelling.

Kracht en kwetsbaarheid
Uit de zorgcollectieven is af te leiden dat ouderen een enorm potentieel aan maatschappelijke kracht vertegenwoordigen. En hoewel het lijkt alsof de vitale ouderen geven en kwetsbare ouderen nemen blijkt dat geven en nemen, kwetsbaarheid en kracht voortdurend door elkaar heen kunnen lopen. Senioren van nu willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en blijven participeren in de samenleving. Vaak doen vitale ouderen die iets komen geven de ervaring op dat ze iets krijgen: gezelligheid en waardering. Bovendien leren de senioren door vrijwilligerswerk hun kwaliteiten en talenten beter kennen en benutten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op maart 26, 2014 door .
%d bloggers liken dit: