Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

America dat stiët

america

Werkgroepen
In America volgen de ontwikkelingen zich in de afgelopen periode snel op. Uit de in 2013 ingezette dorpsambitieboeken zijn meerdere bewonerswerkgroepen voortgekomen. Inmiddels zijn er dus een heleboel bewoners actief voor America en worden er diverse bewonersprojecten gerealiseerd. Een voorbeeld daarvan is de  dorpsdagvoorziening. Deze dorpsdagvoorziening draait al 15 jaar. Vanuit de werkgroep Samen zorgen is er een heroriëntatie op de dorpsdagvoorziening geweest en zijn de vrijwilligers onlangs gestart met een tweede dagdeel met gemiddeld  zo’n tien bezoekers.
De Werkgroep Wonen is actief om inwoners te activeren om in eigen dorp te laten blijven wonen. Binnenkort wordt gestart met de bouw van zes woningen voor jongeren. Andere initiatieven worden samen met geïnteresseerden en de gemeente opgepakt.
De werkgroep Jeugd heeft onlangs in samenwerking met zes verenigingen uit het dorp en de basisschool  met succes de Koningsdag georganiseerd. De Werkgroep Brood op de plank (ondernemers) organiseerde een succesvolle Open Bedrijvendag, waar negen bedrijven aan deelnamen en veel belangstellenden een kijkje namen achter de schermen van het bedrijf. En er zijn meer plannen in voorbereiding!!

Vervoer
Bovendien is er recent op initiatief van de werkgroep Vervoer in America een vervoersdienst gestart met vrijwilligers. De bewoners uit America kunnen een beroep doen op vrijwillig particulier vervoer voor ritten in de gemeente Horst aan de Maas en naar de ziekenhuizen in Venlo en Venray. Hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd. De vrijwilligers maken gebruik van de eigen auto en krijgen de kosten vergoed. Dit gebeurt o.a. met behulp van een provinciale subsidie, in het kader van de wensbus.

Dorpsondersteuner, dorpscoöperatie en Gezondheidscentrum America
Naar Elsendorps voorbeeld is er sinds vorig jaar juli een dorpsondersteuner actief. Hij is bij veel initiatieven betrokken en is een verbindende schakel in het dorp. Hij neemt de coördinatie van de vrijwilligers in America op zich. Om de bewonersinitiatieven onder een paraplu onder te brengen is er in april  een dorpscoöperatie opgericht. De dorpsdagvoorziening valt sinds kort onder de pas opgerichte dorpscoöperatie America. Dit is een initiatief van de werkgroep Samen zorgen, samen met de dorpsraad en de dorpsondersteuner.
Gelijktijdig is er in april een Samenwerkingsovereenkomst getekend met de toekomstige participanten in het Gezondheidscentrum America. Aan het gezondheidscentrum zijn gelieerd een podotherapeut, fysiotherapeut, huisartsenpraktijk, apotheek, de Zorggroep, Vie Curi, psycholoog en een diëtiste.

De diverse werkgroepen hebben veel actieve bewoners in America gemobiliseerd en dat is tegelijkertijd ook de kracht van America. Waardoor met trots kan worden gesteld: America dat stiët.

Voor meer info: http://www.gezondheidscentrum-america.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op mei 18, 2015 door .
Advertenties
%d bloggers liken dit: