Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

Dorpsdagvoorziening Beesel verhuisd

beeselDe dorpsdagvoorziening in Sint Lucia in Beesel is in januari 2014 overgenomen door een groep vrijwilligers onder begeleiding van het Kernoverleg en de seniorenvereniging uit Beesel.  Vanaf 1 januari jl. is de seniorenvereniging verantwoordelijk voor de dorpsdagvoorziening. Op 2 september jl. is de dorpsdagvoorziening verhuisd naar een aantal leegstaande klaslokalen van basisschool ‘t Spick in Beesel. De lokalen zijn door vrijwilligers omgetoverd tot een mooie ontmoetingsruimte voor de ouderen in Beesel. De gemeente Beesel is de vrijwilligers op een aantal fronten tegemoet gekomen, o.a. in de realisering van een nieuwe keuken. Bovendien is er, door de ouderenvereniging een professionele coördinator aangesteld, in overleg met de Gemeente, voor achttien uren per week.

Vrijwilligers
Momenteel zijn er drieëndertig vrijwilligers actief in de dorpsdagvoorziening, die drie dagen in de week geopend is. Van de groep vrijwilligers heeft elke vrijwilliger zijn eigen taak. Zo zijn er bijvoorbeeld vier vrijwilligers die de dagelijkse maaltijd koken. Gemiddeld bezoeken zo’n tien à vijftien gasten per dag de dorpsdagvoorziening. Bij de gasten zijn de vrouwen oververtegenwoordigd. Navraag leverde op dat slechts drie mannen deelnemen aan de groepsactiviteiten.

Scala activiteiten
Er wordt een eigen bijdrage van zeven euro gevraagd aan de bezoekers voor het bezoek van een hele dag. Daarvoor krijgen de bezoekers een scala aan activiteiten voorgeschoteld. Maandagmorgen is er een fysiotherapeut (ook vrijwilliger) aanwezig die de ouderengym verzorgd. Op woensdagmiddag wordt er door mededorpsbewoners muziek gemaakt. Met succes; er wordt dan volop meegezongen door de bezoekers. Op vrijdag is er één keer per maand een film te zien. Verder is er door de week volop gelegenheid om creatieve activiteiten te doen, wordt er geheugentraining gegeven en kan er worden aangesloten bij het kienen.

Extra inkomsten
Om extra inkomsten te verwerven worden de ruimten ook beschikbaar gesteld voor andere organisaties zoals het zangkoor en de Welfare.

Jong en oud
Bovendien heeft de nabijheid van de basisschoolleerlingen als voordeel dat het contact tussen jong en oud gestimuleerd kan worden. “Er worden gezamenlijk spelletjes gedaan of gebakken en het ligt in de bedoeling dat de ouderen de jongeren gaan voorlezen” aldus een van de vrijwilligsters.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op november 22, 2015 door .
%d bloggers liken dit: