Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

 

haaze hoof

In februari 2014 is de dorpsraad Ospel door de gemeente Nederweert benaderd om gezamenlijk een integraal wijkteam te realiseren. Na een aanloopfase van ongeveer een half jaar en met ondersteuning door professionals vanuit de zorgaanbieders, Vorkmeer en Vilans, is in september 2014 het Ospels Steunpunt als een pilot met Vorkmeer en vrijwilligers uit de Dorpsraad, KBO, Gehandicaptenplatform, Buurtvereniging en iemand met een politieke achtergrond gestart. Inmiddels zijn er twintig vrijwilligers actief in het Steunpunt. Maar dit aantal moet nog groeien gezien het aantal vragen.

Spreekuur
Twee keer per week, op dinsdagmorgen en donderdagmiddag, vindt er een spreekuur in het gemeenschapshuis Haaze-Hoof in Ospel plaats.  Sinds juni 2015 wordt het Steunpunt bemand door een professional en een vrijwilliger. De professionals nemen altijd als eerste de hulpvraag aan. Tijdens een eerste gesprek wordt gekeken of de hulpvraag door een professional of een vrijwilliger kan worden opgepakt. Is de vraag voor een professional bestemd dan is er de mogelijkheid om in een aparte kamer de hulpvraag verder te bespreken.
In het gemeenschapshuis vinden voorts diverse activiteiten voor de senioren plaats zoals het koersballen en de Welfare. Ook het door vrijwilligers georganiseerde Ospels eetpuntje en het huiskamerproject zijn er gevestigd. Het Steunpunt is daardoor voor de oudere bewoners makkelijker vindbaar.

Uitleen hulpmiddelen
Sinds kort kunnen de Ospelse bewoners ook terecht bij het Steunpunt voor de uitleen van hulpmiddelen, zoals een scootmobiel en rolstoel. De hulpmiddelen kunnen voor een aantal dagen geleend worden. Indien het noodzakelijk is om de uitleenperiode van een hulpmiddel te verlengen wordt er een Wmo-aanvraag ingediend. Naast het spreekuur is het Steunpunt, op werkdagen, telefonisch 24 uur bereikbaar.

Stichting Ospels Steunpunt
Vorig jaar is er een Stichting Ospels Steunpunt opgericht waar zes bestuursleden zitting in nemen. De vrijwilligers vallen onder verantwoordelijkheid van de Stichting. Tevens treedt de Stichting op als gesprekspartner naar gemeente en professionals. Vanaf 1 januari jl. is het Steunpunt officieel geen pilot meer. De goede samenwerking met de gemeente is gebleven. Vanuit de gemeente is er bij vragen bijvoorbeeld een vaste contactpersoon als aanspreekpunt beschikbaar. En heeft de gemeente activiteiten voor verdere bekendmaking en publiciteit rondom het Steunpunt ondersteund.

Link: https://www.nederweert.nl/inwoners/actueel-in-nederweert_42953/item/ospels-steunpunt-we-zijn-er-om-te-helpen_84004.html

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op februari 8, 2016 door .
%d bloggers liken dit: