Els Dorssers

Zorgcollectieven Limburg

’t Plattelandshoés

plattelandshoes

Na twee jaren van voorbereidingen heeft ’t Plattelandshoés onlangs haar deuren voor de gasten geopend. Een voormalige basisschool in Panningen is door een groep ondernemende vrijwilligers verbouwd tot een verblijfshuis voor inwoners van de gemeenten Leudal/Peel en Maas. Er zijn in het karakteristieke pand negen appartementen gerealiseerd. De appartementen zijn alle voorzien van een leef-woonkamer, twee slaapkamers en een eigen badkamer.

PRO-zorg

Het plattelandshoes biedt Palliatieve-, Respijt- en Overbruggingszorg aan. Op dit moment is er geen wachtlijst en in de leegstaande appartementen kunnen eventueel ook andere geïnteresseerden uit de aangelegen gemeentes worden ondergebracht.

Palliatieve zorg

Er zijn zes appartementen bedoeld voor de palliatieve zorg en het gebouw is zo ingericht dat gasten voor palliatieve zorg grotendeels gescheiden verblijven van de andere gasten. Uniek van het Plattelandshoés is dat de mantelzorger of familie dag en nacht bij de gast in het Plattelandshoés kan verblijven, en zo op geheel eigen wijze aandacht en zorg kan verlenen.

Respijt- /Overbruggingszorg

Met de overige drie appartementen wil het Plattelandshoés tijdelijk onderdak bieden aan gasten en hun familie of mantelzorgers die willen genieten van een korte vakantie. Ook gasten die uit het ziekenhuis ontslagen zijn terwijl ze nog niet in staat zijn om naar huis te gaan kunnen in deze appartementen verblijven.

Tijdelijk verblijf

Het verblijf in het Plattelandshoés is tijdelijk met een maximale verblijfduur van 13 weken voor de drie vermelde vormen van zorg. Voor palliatieve zorg bestaat er de mogelijkheid van verlenging door een nieuwe beschikking aan te vragen. Daarnaast kunnen ook mensen met een lichtelijke verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek tijdelijk gebruik maken van de aangeboden zorgvormen.

Financiering

De stichting van ‘t Plattelandshoés heeft van de gemeente Peel en Maas een lening van 223.000 euro gekregen voor de aankoop van de basisschool. De Rabobank steunt het initiatief en is een belangrijke sponsor gebleken. Verder zijn er met diverse goede doelen acties en fondsen gelden ingezameld waarmee de inrichting is gerealiseerd. Met een obligatielening worden onder de inwoners, verenigingen, bedrijven, sponsoren financiën gegenereerd, om binnenkort rond het Plattelandshoés een belevingstuin aan te leggen.

Vrijwilligers

Om de professionals van de zorgaanbieder te ondersteunen zijn er zo’n 150 vrijwilligers nodig. Er zijn inmiddels zo’n 90 vrijwilligers actief die een cursus hebben doorlopen in praktische vaardigheden met betrekking tot de PRO-zorg. De basiscursus (die is opgezet door een werkgroep zorg en vrijwilligers), heeft als doel om naast de praktische vaardigheden op het gebied van PRO-zorg ook de binding en teamvorming onderling te versterken. Ten slotte  is er een coördinator aangesteld die zich bezighoudt met het aansturen van de vrijwilligers op de vele terreinen zoals: het huishouden, de directe verzorging, het koken en de technische dienst.

Bron: https://www.plattelandshoes.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op april 29, 2017 door .
%d bloggers liken dit: